Steenpuist

Steenpuist uitknijpenEen steenpuist is een ontstoken haarzakje diep in je huid. Een steenpuist kun je herkennen aan een rode zwelling op je huid met een puskop. Het is mogelijk dat er meerdere steenpuisten naast elkaar groeien in een groep, dit wordt ook wel een negenoog (karbunkel) genoemd. De meest voorkomende locaties op het lichaam zijn lies, oksel, nek, gezicht, neus en op een bil. In de meeste gevallen is de infectie verder niet schadelijke.

– advertentie –

Een steenpuist herkennen

Een rode plek op je huid kan een beginsel zijn van een steenpuist. Wanneer de rode zwelling na loop van tijd groter wordt en pijn gaat doen en er midden in de zwelling een puskop ontstaat is dit een steenpuist. Midden in de puskop zie je meestal ook een zwarte punt. Een steenpuist kan in de meeste gevallen geen kwaad en zal binnen een week openbreken. Als de puskop is opengebroken komt er pus uit de zwelling en zal de huid snel genezen. In vergelijking met een cyste is een steen puist gevuld met pus in plaats van lucht, vocht of semi-vast materiaal.

Steenpuist uitknijpen

Wanneer je last hebt van een steenpuist of meerdere steenpuisten is het aan te raden om deze met rust te laten en zeker niet uit te knijpen. Een steenpuist uitknijpen vergroot het risico op zelf bestemming. Bij het uitknijpen kan de zwelling onder je huid opengaan en dit verergert de situatie. Een steenpuist uitknijpen kan zelfs voor bloedvergiftiging zorgen, wanneer de bacteri├źn in je bloedbaan terecht komen. Met een scherp voorwerp in de zwelling prikken is ook geen goed idee. Geef je lichaam de tijd om te herstellen en blijf er van af.

– advertentie –

Moet ik naar de huisarts?

In de meeste gevallen is een bezoek aan de huisarts niet nodig wanneer je een steenpuist op je lichaam hebt. Je huid zal zelf herstellen en de pus zal ongeveer binnen een week uit de zwelling gaan. Als je al ziek bent, ziek wordt of minder weerstand hebt is een bezoek aan de huisarts wel goed. Ook als de puist zich bevindt in je oor, neus of bovenlip kun je beter de huisarts er naar laten kijken. Mensen met diabetes, een hartafwijking of een hartklepprothese kunnen ook beter een afspraak maken bij de huisarts. Dit geld ook wanneer je werkzaam bent in de horeca, voedingsindustrie of in de zorg. Wanneer het invloed heeft op je werk kun je ook naar de bedrijfsarts gaan in plaats van je eigen huisarts. Beide kunnen je advies geven omtrent wat te doen.

Wat moet ik doen en vooral niet doen?

Een steenpuist geneest meestal helemaal zelf, ook wanneer de pus niet is vrijgekomen. Niet elke puist breekt namelijk open. De genezing duurt doorgaans een week. De zwelling is vaak pijnlijk, maar blijf er wel vanaf en smeer er niets op. Een steenpuist uitknijpen kan nare gevolgen hebben. Het is verstandig om de huid rond de zwelling goed schoon te houden om verdere infecties te voorkomen. Draag geen strakke kleding of kleding die tegen de huid schuurt. Zo voorkom je verdere beschadiging aan de huid. De zwelling afdekken met nat verband of het nemen van een bad wordt ook afgeraden. Wanneer de puskop openbreekt kun je de wond met lauwwarm water afspoelen en afdekken met een pleister. Bij het vrijkomen van veel pus kun je de wond ook afdekken met een klein verband. Om verdere infecties te voorkomen is het dagelijks wisselen van je handdoek en het regelmatig wassen van je handen sterk aan te raden.

Kan ik iemand anders besmetten?

De pus wat vrijkomt bij het openbarsten van de puskop is besmettelijk. Dit kan niet alleen bij jezelf nieuwe infecties veroorzaken, maar ook op het lichaam van andere mensen. Het is daarom ook verstandig om van de bult af te blijven en deze zo min mogelijk aan te raken. Wanneer er pus vrijkomt komt kun je dit afspoelen met lauwwarm water of deppen met een schone handdoek. Aangezien de pus erg besmettelijk is moet je je handen wassen zodra je de wond hebt schoongemaakt.

– advertentie –

Wat is een steenpuist?

Een steenpuist is een diepe ontsteking van een haarzakje. De meeste steenpuisten komen dus voor op behaarde lichaamsdelen. Bij twijfel is het altijd verstandig om je huisarts te raadplegen.

Hoe herken je een steenpuist?

Een steenpuist groeit onder de huid en is in de beginfase te herkennen als rode en harde bult. Na een aantal dagen zal de steenpuist een gele of witte puskop vormen. In de puskop kan in de loop van een aantal dagen een zwart puntje te zien zijn. Ook de rode bult kan groter worden en uiteindelijk zal deze gaan barsten.

Is een steenpuist besmettelijk?

De pus die vrijkomt bij het openbarsten van een steenpuist kan nieuwe ontstekingen veroorzaken op plekken waar de pus terecht komt. Je kunt zowel jezelf als anderen hiermee besmetten. Een steenpuist is dus erg besmettelijk.

Mag ik een steenpuist uitknijpen?

Nee, een steenpuist mag je nooit uitknijpen. Het beste is om er van af te blijven. Door het uitknijpen loop je het risico dat de puist onderhuids gaat openbarsten. Dit kan een nog veel ergere infectie veroorzaken. De ontsteking in je haarzakje zal ongeveer binnen 10 dagen weer verdwijnen. De puskop zal barsten en hierbij pus vrijlaten. Ook nu is het verstandig om de puist niet uit te knijpen.

Gaat een steenpuist vanzelf weer weg?

Een steenpuist zal in de loop van een aantal dagen openbarsten. Ook het wondje zal vanzelf weer genezen. Het is belangrijk om de steenpuist zo min mogelijk aan te raken. Dit draagt bij aan een snellere heling van de wond. De infectie gaat vanzelf weer weg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *