Steenpuist

Een steenpuist is een ontstoken haarzakje diep in je huid. Een steenpuist kun je herkennen aan een rode zwelling op je huid met een puskop. Het is mogelijk dat er meerdere steenpuisten naast elkaar groeien in een groep, dit wordt ook wel een negenoog (karbunkel) genoemd. De meest voorkomende locaties op het lichaam zijn lies, oksel, nek, gezicht, neus en op een bil. In de meeste gevallen is de infectie verder niet schadelijke.

Een steenpuist herkennen

Een rode plek op je huid kan een beginsel zijn van een steenpuist. Wanneer de rode zwelling na loop van tijd groter wordt en pijn gaat doen en er midden in de zwelling een puskop ontstaat is dit een steenpuist. Midden in de puskop zie je meestal ook een zwarte punt. Een steenpuist kan in de meeste gevallen geen kwaad en zal binnen een week openbreken. Als de puskop is opengebroken komt er pus uit de zwelling en zal de huid snel genezen. In vergelijking met een cyste is een steen puist gevuld met pus in plaats van lucht, vocht of semi-vast materiaal.

Steenpuist uitknijpen

Wanneer je last hebt van een steenpuist of meerdere steenpuisten is het aan te raden om deze met rust te laten en zeker niet uit te knijpen. Een steenpuist uitknijpen vergroot het risico op zelf bestemming. Bij het uitknijpen kan de zwelling onder je huid opengaan en dit verergert de situatie. Een steenpuist uitknijpen kan zelfs voor bloedvergiftiging zorgen, wanneer de bacteri├źn in je bloedbaan terecht komen. Met een scherp voorwerp in de zwelling prikken is ook geen goed idee. Geef je lichaam de tijd om te herstellen en blijf er van af.

Moet ik naar de huisarts?

In de meeste gevallen is een bezoek aan de huisarts niet nodig wanneer je een steenpuist op je lichaam hebt. Je huid zal zelf herstellen en de pus zal ongeveer binnen een week uit de zwelling gaan. Als je al ziek bent, ziek wordt of minder weerstand hebt is een bezoek aan de huisarts wel goed. Ook als de puist zich bevindt in je oor, neus of bovenlip kun je beter de huisarts er naar laten kijken. Mensen met diabetes, een hartafwijking of een hartklepprothese kunnen ook beter een afspraak maken bij de huisarts. Dit geld ook wanneer je werkzaam bent in de horeca, voedingsindustrie of in de zorg. Wanneer het invloed heeft op je werk kun je ook naar de bedrijfsarts gaan in plaats van je eigen huisarts. Beide kunnen je advies geven omtrent wat te doen.

Wat moet ik doen en vooral niet doen?

Een steenpuist geneest meestal helemaal zelf, ook wanneer de pus niet is vrijgekomen. Niet elke puist breekt namelijk open. De genezing duurt doorgaans een week. De zwelling is vaak pijnlijk, maar blijf er wel vanaf en smeer er niets op. Een steenpuist uitknijpen kan nare gevolgen hebben. Het is verstandig om de huid rond de zwelling goed schoon te houden om verdere infecties te voorkomen. Draag geen strakke kleding of kleding die tegen de huid schuurt. Zo voorkom je verdere beschadiging aan de huid. De zwelling afdekken met nat verband of het nemen van een bad wordt ook afgeraden. Wanneer de puskop openbreekt kun je de wond met lauwwarm water afspoelen en afdekken met een pleister. Bij het vrijkomen van veel pus kun je de wond ook afdekken met een klein verband. Om verdere infecties te voorkomen is het dagelijks wisselen van je handdoek en het regelmatig wassen van je handen sterk aan te raden.

Kan ik iemand anders besmetten?

De pus wat vrijkomt bij het openbarsten van de puskop is besmettelijk. Dit kan niet alleen bij jezelf nieuwe infecties veroorzaken, maar ook op het lichaam van andere mensen. Het is daarom ook verstandig om van de bult af te blijven en deze zo min mogelijk aan te raken. Wanneer er pus vrijkomt komt kun je dit afspoelen met lauwwarm water of deppen met een schone handdoek. Aangezien de pus erg besmettelijk is moet je je handen wassen zodra je de wond hebt schoongemaakt.

– advertentie –

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *