Eierstokcyste

Een cyste is holte in je lichaam die vaak gevuld is met vocht, omgeven door een wand van cellen of bindweefsel. Zulke cyste kunnen ook voorkomen op en bij je eierstokken. Vaak ervaren mensen maar weinig last van een eierstokcyste, maar soms zorgt dit toch voor wat ongemakken. Hieronder staan de feiten voor u op een rijtje.

Symptomen Eierstokcyste

De symptomen van een eierstokcyste laten zich maar weinig zien. De meeste vrouwen hebben er geen last van. Eventuele symptomen kunnen zijn: vaak naar het toilet moeten, druk op de blaas, pijn of gevoeligheid tijdens het vrijen en pijn in de onderbuik. De pijn hoeft niet aanhoudend te zijn, maar is vaak met periodes. Ook kan het zijn dat de onderbuik wat opzwelt aangezien de eierstokken vaak groeien naarmate de cyste groeit. Sommige vrouwen merken het ook doordat hun menstruatie verstoord is geraakt. Toch blijft de cyste vaak onopgemerkt.  Het kan wel zo zijn dat de eierstokcyste openbarst. Dit veroorzaakt dan wel hevige pijnen en er kan vaginale bloeding optreden.

Soorten

Meestal heeft een vrouw maar één eierstokcyste en niet meerdere. Echter zijn er wel verschillende soorten. In de meeste gevallen gaat het om een follikelcyste, die wordt tot ongeveer zeven centimeter groot. De corpusluteumcyste is ook een soort die regelmatig voorkomt, maar dan wel bij zwangerschappen. Een andere eierstokcyste die zich af en toe laat zien is de dermoïdcyste. Deze bestaat uit weefsel dat niet in de eierstokken zou moeten zijn, zoals haar- en huidcellen bijvoorbeeld. Ook kan het zijn dat er zich heel veel kleine cysten vormen op de eierstokken. Dit heeft dat het Polycysteus Ovarium Syndroom (PCOS).

Gevaren

De meeste eierstokcystes zijn relatief ongevaarlijk, zoals de bovengenoemde follikelcyste en de corpusluteumcyste. Deze verdwijnen ook vaak vanzelf. Andere soorten kunnen wel wat gevaarlijker zijn. In extremere gevallen kan het zelfs zo zijn dat de vrouw onvruchtbaar wordt.

Behandeling

Een eierstokcyste wordt ontdekt door een echografie of een CT-scan in het ziekenhuis. Een arts zal dan kijken welke soort het is en of er eventueel meerdere zijn. Soms wordt er nog een extra kijkbuisoperatie uitgevoerd om te kijken of het om kwaadaardig weefsel gaat. Ook wordt er soms een klein stukje weefsel weggehaald om het verder te onderzoeken. Als het om de follikelcyste of corpusluteumcyste gaat, zal de arts vaak geen behandeling uitvoeren. Bij elke andere soort wordt er meestal een operatie gedaan. Vaak wordt dan de eierstokcyste volledig weggehaald, maar soms nemen ze ook de eierstokken weg. Dit zouden artsen doen in het geval waarbij kans op een kwaadaardig gezwel te groot is. In de meeste gevallen is een simpele kijkoperatie voldoende op een eierstokcyste te verwijderen.  

Zwangerschap

Tijdens de zwangerschap wordt er regelmatig een cyste bij de eierstokken gevonden, meestal tijdens de eerste weken van de zwangerschap. Dit wordt dan ontdekt met een echografie. In die eerste weken is het gelukkig vaak ook zo dat de eierstokcyste vanzelf weer verdwijnt, meestal hoeft er dus geen operatie plaats te vinden. Een cyste kan toch wel wat invloed hebben op de zwangerschap dus het is zeker aan te raden dit in de gaten te houden tijdens de zwangerschap. Zwanger worden met een eierstokcyste levert vaak maar weinig problemen.

Een gedachte over “Eierstokcyste

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *