Bakerse Cyste

Een cyste is een blaasje met vocht. Een bakerse cyste is dan een vochtophoping in de knieholte. Hier is dan een zwelling waardoor het blaasje zich kan vormen. De bakerse cyste ontstaat vaak door een ander probleem ergens in de knie.

Omschrijving

Gewrichten bestaan onder anderen uit gewrichtsvocht, zo ook het kniegewricht. Dit vocht is bedoeld zodat je je knie goed kan bewegen. Het vocht “smeert” de knie zo gezegd. In sommige gevallen creëert het lichaam te veel van dat vocht. in dat geval ontstaat de bakerse cyste. Hierdoor ontwikkelt zich een grote druk en gaat het gewrichtskapsel aan de achterkant van de knie uitpuilen. Het puilt aan de achterkant uit omdat deze plek niet bedekt is met spieren en dus het zwakste deel van de knie is.

Het kan wel eens zo zijn dat er bloedvaten of zenuwen in die verdrukking komen bij de knie maar gelukkig is dit niet zo vaak het geval. De Bakerse cyste is een goedaardige aandoening en kan in principe bij iedereen voorkomen. De bakerse cyste brengt normaal ook maar weinig problemen met zich mee. Het kan alleen wel zo zijn dat de zwelling wat in de weg kan zitten tijdens het bewegen en kan dan pijnen veroorzaken. In ernstige gevallen kan de bakerse cyste ook scheuren, en dat kan erg pijnlijk zijn.

De bakerse cyste ontstaat door een andere aandoening in de knie, wat er dan de oorzaak van is dat er teveel vocht wordt aangemaakt. Deze aandoeningen kunnen bijvoorbeeld reuma, artrose of losse bot deeltjes zijn.

Symptomen

Zoals gezegd zijn er maar weinig klachten bij een bakerse cyste. De klachten zijnvooral afhankelijk van hoeveel de knie belast wordt, hoe groot de zwelling is en uiteraard hoe erg de onderliggende aandoening is. Door de pijn en de zwelling komt het wel eens voor dat er bewegingsbeperking is. Ook een strak gevoel en een kloppende pijn kunnen gevolgen zijn.

Diagnose

Het is vrij makkelijk om te zien aangezien de knieholte letterlijk opzwelt. Een dokter zal dan vragen naar de duur en de aard van de klachten en op basis daarvan zal er verder lichamelijk onderzoek plaatsvinden. Uiteraard zullen de dokters dan ook kijken naar het onderliggende probleem dat de bakerse cyste veroorzaakt. Onder het lichamelijk onderzoek kunnen dingen zoals echografie, röntgenfoto’s MRI’s en kijkoperaties vallen.

Behandeling Bakerse Cyste

Een behandeling van de cyste zelf is vaak niet nodig aangezien die meestal vanzelf verdwijnt als het onderliggende probleem wordt opgelost. Mocht het echt noodzakelijk zijn om de bakerse cyste weg te halen, kan die met een naald leeggezogen worden. Dit gaat dan gepaard met het inspuiten van een ontstekingsremmer. Zoals je al kunt raden is dit enkel een tijdelijke oplossing als de eigenlijke aandoening in de knie niet wordt behandeld. Dit probleem zal moeten worden aangepakt al je wilt dat de cyste definitief verdwijnt. In uitzonderlijke gevallen wordt er een operatie uitgevoerd om de cyste te verwijderen.

2 gedachten over “Bakerse Cyste

 1. Eduardus Schutijser

  Heb al enkele weken een zwaar opgezette linker kuit en een pijnlijke knie. Met een echo vastgesteld dat het om een cyste gaat.

 2. Tjakko

  Als je artrose hebt zal dus de artrose bestreden moeten worden (volgens mededeling behandeling Bakerse Cyste)
  Dat zou dus kunnen met een stamcel injectie, maar dat is hier in Nederland niet toegestaan (heb ik ook gelezen op internet), Belgie, Frankrijk Zwitserland en Spanje wel toegestaan, en al sinds de 90er jaren in USA in gebruik.
  Als de Bakerse Cyste een te groot probleem blijft, dus de veroorzaker artrose, blijft er hier in Nederland niets anders over dan een knieprothese.
  Dat lijkt mij een groot risico, immers een stamcelinjectie van cellen van je eigen lichaam kan al grote verbetering geven.
  En ook de kosten zijn veel lager dan een prothese en eventuele nabehandeling.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *